Do przygotowania potrzebne będą:
- Foremka do ciastek w kształcie serca (lub nóż)
- 1 kromka chleba
- Olej rzepakowy
- 1 Jajko
- Przyprawy: sól, pieprz (opcjonalnie)
- pomidor, szczypiorek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wlej niewielką ilość oleju rzepakowego.
- Przy pomocy foremki lub noża wytnij na środku kromki serduszko.
- Rozgrzej patelnię. Podsmaż kromkę chleba z obu stron, aż się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z podsmażaniem - chleb nie może być zbyt twardy.
- Ostrożnie rozbij jajko i umieść je w dziurce w chlebie. Przykryj i smaż na zmniejszonym wcześniej ogniu przez około pięć minut - do momentu, kiedy białko całkowicie się nie zetnie.
- Zdejmij z patelni kromkę z jajecznym serduszkiem i połóż ją na talerzyku. Możesz go udekorować pomidorkiem lub szczypiorkiem.
- Chleb oraz jajko możesz (według uznania) posypać przyprawami takimi jak pieprz, sól.Smacznego!
mmm aż się głodna zrobiłam! ;)
OdpowiedzUsuń